Er is een aantal momenten waarop je als werknemer in ieder geval stil dient te staan bij het pensioen. Immers zijn er situaties waardoor jouw pensioen(opbouw) kan wijzigen. Bijvoorbeeld bij einde dienstverband en het starten van een nieuwe baan. Ook als er sprake is van een vaststellingsovereenkomst, vergeet je pensioen niet!
Pensioen als (belangrijkste) arbeidsvoorwaarde
Een beëindiging van het dienstverband kan van rechtswege plaatsvinden, bijvoorbeeld doordat de looptijd van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verstrijkt. Het is echter ook denkbaar dat een arbeidsovereenkomst in overleg tussen een werkgever en werknemer wordt beëindigd, door middel van een vaststellingsovereenkomst. Ondanks dat pensioen een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden betreft, wordt aan de pensioengevolgen vaak geen of onvoldoende aandacht besteed.
Zo kwam ik onlangs een checklist tegen, waarin de aandachtspunten bij het opstellen en aangaan van een vaststellingsovereenkomst waren opgenomen. Zonder dat daarin een verwijzing naar de arbeidsvoorwaarde pensioen was opgenomen. Hoewel met een vaststellingsovereenkomst de arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en werknemer wordt beëindigd, duurt de pensioenovereenkomst voort. En blijven dus ook de rechten en verplichtingen uit hoofde daarvan bestaan. Des te belangrijker om hier in het kader van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij stil te staan.
Pensioengevolgen einde dienstverband
De uitdiensttreding kan gevolgen hebben voor de rechten en aanspraken van jou als werknemer en deelnemer in de pensioenregeling. Wanneer met de beëindiging van het dienstverband ook de pensioenopbouw in de pensioenregeling wordt beëindigd, word je immers als gewezen deelnemer aangemerkt. En dit kan weer gevolgen hebben voor de aanspraken op bijvoorbeeld voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden.
Een werkgever heeft een zorg- en informatieplicht hierop te wijzen bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst en zeker in het geval met een vaststellingsovereenkomst de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Dit neemt niet weg dat je hier als werknemer ook scherp op kunt en moet zijn. Het gaat immers om jouw pensioen!
Lees ook:
Voortzetting partnerpensioen na einde dienstverband
Wet toekomst pensioenen
In de toekomst kan ook een eventuele compensatieregeling in het kader van de Wet toekomst pensioenen een rol spelen, of gemaakte keuzes in het kader van de pensioentransitie. Ook dit zijn dan pensioengevolgen en hierdoor aandachtspunten voor jou als werknemer. Wat kun of moet je dan als werknemer zelf nagaan?
Bijvoorbeeld welke gevolgen de beëindiging van het dienstverband heeft voor jouw deelname aan de pensioenregeling, en wat je daar eventueel zelf aan zou kunnen doen. Laat je hierover informeren door een expert, zeker wanneer een vaststellingsovereenkomst wordt opgemaakt. Wanneer je je bewust bent van de pensioengevolgen, kun je daarover met je werkgever ook afspraken maken.
Zorg er voor dat je bij einde dienstverband stilstaat bij de pensioengevolgen, en dit indien nodig ook betrekt in de vaststellingsovereenkomst. De pensioengevolgen zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie waardoor hier juist in het bijzonder aandacht aan dient te worden besteed. Een beëindiging van het dienstverband kan immers van invloed zijn op jouw pensioenopbouw en de hoogte van jouw uiteindelijke pensioenuitkering.
Foto: Mikhail Nilov – Pexels.com

Jan adviseert mensen over hun eigen pensioen en die bijna met pensioen gaan of daarover nadenken.
Jan heeft ruime expertise in het geven van pensioenadvies en het uitvoeren van complexe berekeningen. Hij weet ingewikkelde vraagstukken terug te brengen tot de essentie en kan pensioenkwesties helder en begrijpelijk overbrengen.
Jan adviseert iedereen een uur per jaar minimaal te investeren om up-to-date te blijven over je pensioen. Dat klinkt niet als heel veel toch? Wil je er meer over weten, lees dan deze blog.