Wij werken regelmatig met werktitels. Bij gebrek aan meteen een goede naam voor een project of product begin je met een werktitel. Je moet alleen oppassen dat je niet teveel gaat wennen aan die naam en er dan ook in gaat geloven. Ik denk dat het ook zo is gegaan bij de werktitel ‘bonus bij leven’. Ooit was er een project en bij gebrek aan een goede naam hebben ze het voor de time being maar even zo genoemd. Alleen die naam is nooit meer veranderd en nu is de kans groot dat je een bonus bij leven in je pensioen hebt.
Wat is een bonus bij leven?
Deze term komt voor bij beschikbare premieregelingen. Iedere maand leg je samen met de werkgever premie in in jouw pensioenpot. De uitvoerder belegt dat geld vervolgens. Op de pensioendatum koop je met die pot een pensioenuitkering aan.
Wanneer je vóór de pensioendatum komt te overlijden, dan komt jouw gespaarde pensioenpot te vervallen. Je partner en kinderen krijgen dan uit een verzekering een uitkering voor een partner- en wezenpensioen. De gespaarde pot is dan niet meer nodig en die komt te vervallen.
Het geld dat vrijvalt is niet direct winst voor de verzekeringsmaatschappij of het pensioenfonds. Het geld dat vrijvalt wordt verdeeld over de potten van de andere deelnemers. Zij krijgen dus geld erbij.
Dat extra geld dat je erbij krijgt, noemen verzekeraars bonus bij leven.
De een z’n dood is de ander z’n brood gaat hier dus heel letterlijk op.
Hoeveel levert een bonus bij leven op?
Een bonus bij leven zorgt dus voor een grotere pensioenpot en dus voor een hoger pensioen. Gemiddeld zorgt een bonus bij leven voor een pensioen dat tussen de 1,5% en 3% hoger is dan wanneer je zonder die bonus zou werken.
Jaarlijks overzicht
Jaarlijks krijg je een overzicht van de pensioenuitvoerder met daarin de inleg, de kosten en de behaalde rendementen. Op dat overzicht zie je ook de bonus bij leven terug.
Lees ook:
Voortzetting partnerpensioen na einde dienstverband
Restitutie van de gespaarde pot
Er zijn ook pensioenregelingen waarbij de gespaarde pot niet vervalt, maar ter beschikking komt aan de partner en/of kinderen om het partner- en wezenpensioen mee te verbeteren. Dit noemen we in de praktijk restitutie.
Wanneer de pensioenregeling tussen nu en 2028 wordt aangepast aan de nieuwe pensioenwet, zal de restitutie uit de pensioenregeling verdwijnen. Want op grond van de nieuwe pensioenwet is restitutie niet langer toegestaan en dient de gespaarde pot te vervallen bij overlijden. Daar komt dan ook een bonus bij leven.
Foto: Gustavo Fring – Pexels.com

Jan adviseert mensen over hun eigen pensioen en die bijna met pensioen gaan of daarover nadenken.
Jan heeft ruime expertise in het geven van pensioenadvies en het uitvoeren van complexe berekeningen. Hij weet ingewikkelde vraagstukken terug te brengen tot de essentie en kan pensioenkwesties helder en begrijpelijk overbrengen.
Jan adviseert iedereen een uur per jaar minimaal te investeren om up-to-date te blijven over je pensioen. Dat klinkt niet als heel veel toch? Wil je er meer over weten, lees dan deze blog.